"За нас на първо място като приоритет са доходите на хората, след това са енергетиката и наложителната промяна за Плана за възстановяване", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя изрази мнение, че икономиката в някои региони се съсипва за сметка на средства от Плана за възстановяване, които няма да имат очаквания положителен ефект.

Още по темата
"В териториалния план за Стара Загора е записано, че около 800 млн. лв. ще намалее брутната добавена стойност при прилагането на Плана. Нека си направим сметка колко пари ще загубим и колко ще получим по Плана. Още преди месеци от Брюксел призоваха за промени заради кризата, която се задава. Заслужава ли си да си отрежем ръката, за да ни дадат 1 млн. лв.?", попита Григорова.

За по-голямо държавническо поведение от новите депутати призова и Васил Тодоров от Българско търговско-промишлена палата.

"В рамките на следващи предсрочни избори конфигурацията ще бъде същата. Служебното правителство готови проектобюджет, върху което сме се фокусирали синдикати и работодатели. За нас е важно парламентът да заработи, важни са и средствата от втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост. Важно е за предприятията и за хората. Важно е да се осигури стабилност, да има парламент, който да разгледа въпроса за компенсациите. Ако погледнем средната цена за електроенергията, няма как да бъде поета от предприятията. Поне договорените в момента компенсации да продължат. Но трябва да бъдат по-целенасочени, да отидат там, където има нужда, за да се използва ресурса по-ефективно", заяви Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

И настоява за осигуряване на възможност за бизнеса за планиране на работата.

"При неясни минималната работна заплата, осигурителните прагове, ще влезем в ситуация, която не може да бъде прогнозируема. Трябва да се спазва финансова дисциплина", категоричен е Тодоров.

Ваня Григорова призова за 850 лв. минимална работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase