Снимка: БГНЕС
fallback

Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата или по интернет, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг, на който обобщи протичането на изборния ден извън пределите на страната, съобщи БНТ.

"Има и по-цивилизован начин за гласуване в чужбина като гласуване по пощата и интернет. Това са възприети практики от много страни на ЕС.

Oще по темата
Няма логика човек да може от телефона си да преведе целите си спестявания по някаква сметка, а да няма доверие на това да упражни гласа си. Фокусирането върху детайлите в изборния процес няма да повишат доверието в него, други са факторите, които ще направят", каза Милков.

Според него сегашната организация на изборния процес зад граница създава много бюрократични спънки като неявяването на членове на СИК от политическите квоти и процеса по командироване на служители на МВнР и транспортиране на изборните книжа и машини.

Той оцени като добра организацията на вота зад граница. В чужбина са гласували малко над 178 000 българи. Най-много наши сънародници са упражнили правото си на глас в Турция - 58 000 и Великобритания - 27 000. Следват българите от Германия, Испания и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback