Снимка: БГНЕС
fallback

Слабите шансове на България за съставяне на правителство след неубедителните резултати на изборите може да попречат на целите ѝ за приемане на еврото, каза вицепремиерът Атанас Пеканов в интервю за Bloomberg.

С третото най-ниско ниво на дълг в ЕС и история на ниски фискални дефицити, България отговаря на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната. Но банковите проблеми в миналото и скандалите за пране на пари в балтийските страни повишиха скептицизма сред държавите членки относно приемането на нови членове.

Въпреки че поддържа целевата дата 2024 г., Пеканов каза, че политическата безизходица може да усложни пътя на България към присъединяване към единната валута.

Oще по темата
Ден по-рано гласоподавателите създадоха парламент без ясно мнозинство, циментирайки фрагментиран партиен пейзаж на четвъртите избори в балканската нация за по-малко от две години.

Сътресенията оставят празнота, която е запълнена от временното правителство, което няма политическия мандат, необходим на най-бедната членка на Европейския съюз, за ​​да преодолее пречките за приемане на еврото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Някой

преди 1 година

Еврозоната е най-хубавото което може да се случи на България, след влизането в НАТО!

13

Анонимен

преди 1 година

Почти никой не се интересува от Еврозоната точно в момента.

12

?!?

преди 1 година

Несериозно е да се говори вече за еврозоната в таьи ситуация. Такава няма да има . Радевите правителства е пегребаха, а тоя просто прехвърля вината за това някъде в бъдещето. Нека отговори оставят ли България в дългова криза и нарастваща инфлация- Да. Ако беше стабилна товс дали има или няма кабинет не би имало значение. Само лъжци от Радевите слуги.

fallback