Снимка: БГНЕС

Слабите шансове на България за съставяне на правителство след неубедителните резултати на изборите може да попречат на целите ѝ за приемане на еврото, каза вицепремиерът Атанас Пеканов в интервю за Bloomberg.

С третото най-ниско ниво на дълг в ЕС и история на ниски фискални дефицити, България отговаря на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната. Но банковите проблеми в миналото и скандалите за пране на пари в балтийските страни повишиха скептицизма сред държавите членки относно приемането на нови членове.

Въпреки че поддържа целевата дата 2024 г., Пеканов каза, че политическата безизходица може да усложни пътя на България към присъединяване към единната валута.

Още по темата
Ден по-рано гласоподавателите създадоха парламент без ясно мнозинство, циментирайки фрагментиран партиен пейзаж на четвъртите избори в балканската нация за по-малко от две години.

Сътресенията оставят празнота, която е запълнена от временното правителство, което няма политическия мандат, необходим на най-бедната членка на Европейския съюз, за ​​да преодолее пречките за приемане на еврото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase