Снимка: БГНЕС
fallback

България увеличава извънредно приема във военни и медицински специалности.

Решението взе днес Министерският съвет на редовното си заседание.

То направи промяна в утвърдения преди месеци държавен план-прием във висшите ни училища за учебната 2022-2023 г.

Одобреният днес проект за изменение е внесен от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, но инициативата идва от министрите на отбраната и ректора на Медицинския университет в София.

Според него местата за курсанти в бакалавърската специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия се увеличават с 18 до общо 62; с едно в магистърската специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" във Военната академия "Г. С. Раковски" до общо 7; с 50 - за медицински сестри и с 30 - за лекарски асистенти в Медицинския университет в София, където  държавата ще финансира приема на общо 337 студенти в двете бакалавърски специалности.

Мотивът за първата промяна е "трудното задържане на кадри за въоръжените сили", а за втората - "сериозният недостиг на медицински сестри" и "засилващият се интерес към професията на лекарския асистент".

В мотивите към проекта си министър Пенов пише, че предлага България да увеличи приема си на студенти във военни специалности заради "настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност", визирайки войната в Украйна.

"Исканата промяна е продиктувана както от спецификата в приема и обучението на офицери по специалността и наличието на нови структури във въоръжените сили, така и от настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност. Налице са също така намаляващи възможности за задържане на кадри, притежаващи изискващата се специализирана професионална подготовка", пише той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Болшевишката измeт колеща и бесеща в България вече почти век събира пушечно месце да и брани хотелите и яхтите. Направо да се записват бустерираните за това благородно дело и без това са пътници

13

Анонимен

преди 1 година

Като не искат да учат и работят това и милиарди да давате като стимул , пак няма да искат .

12

Анонимен

преди 1 година

Курсанта подписва договор в деня на обуване на кубинките и после - умиране има, отказване няма. Кой очаква че на 18 години ще направиш най- правилния избор в живота и че без да си видял какво е военно училище, вече си без възможност да се откажеш без да плащаш огромни суми дето ( уж) са изхарчени от държавата. И тоя борч ти е окачен на врата преди да си изкарал пет лева в живота. Масата които са вътре стискат зъби и траят единствено заради това.

fallback