Снимка: БГНЕС

Притеснена съм, че от преизчисленията на пенсиите мнозина ще останат разочаровани, но няма да са ощетени. 2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра - да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии.

Още по темата
При новото преизчисление 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Това коментира за Нова Нюз бившият социален министър Христина Христова.

По думите ѝ за 2023 г. линията на бедност е 504 лева. "Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане", смята Христова.

"Партийно-политическата надпревара буди притеснение, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase