Снимка: БГНЕС

"Преди 10 дни бях в региона, наднормените нива бяха 6 пъти, на първо място страдат хората, които живеят там и са изложени на високи нива на серен диоксид, който има пряко и агресивно въздействие", заяви бившият министър на МОСВ Борислав Сандов в "Денят ON AIR".

Той потвърди, че измерванията са верни, защото тези станции са калибрирани и са част от европейската мониторингова система, не са самоделки и единственият начин да не са верни изследванията са, ако някой е отишъл и е започнал да изпуска серен диоксид непосредствено до станцията.

"ТЕЦ "Марица 3" не беше изключен по стандартния начин чрез административна мярка от Регионалната инспекция по околна среда и води в Хасково, а директно от енергийноситемния оператор. Този ТЕЦ вече не представлява опасност само за гражданите на Димитровград и региона и за него самия, но за цялата енергийна система на страната. България от влизането си в ЕС и прилагането на европейските норми за качеството на атмосферния въздух в частта за серни диоксид има системно замърсяване през всяка една от годините, затова ЕК стартира дело", твърди Сандов за Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че междувременно България е поискала дерогация заради старите си централи за това какви да са нивата, които да са допустими, и имаме тази дерогация към всичките си ТЕЦ-ове. В момента превишаванията са 23 на годишна база, 24 е прагът и след преминаването му България попада в нарушение. Това може да предизвика ново дело и ще трябва България да плаща, но е възможно да отпадне дерогацията към страната. Ако отпадне, тогава не само този ТЕЦ, а и други, може да бъдат принудени да изключат.

"Не съм убеден, че България ще спази стриктно този ангажимент, но той ще бъде много тежък и вероятно ще трябва да приемем план за плавно изключване и осигуряване на електроенергия от други места, в това число вносна. България вероятно ще трябва да плаща огромни санкции, говорим за милиони", коментира гостът.

Той добави, че този ТЕЦ, както и "Брикел", е трябвало да затворят 2011 г., защото временно са били част от студен резерв и са получавали огромни средства, без да работят, но когато сега са се вдигнали много цените на енергията, тези предприятия са започнали отново да работят, въпреки че не отговарят на екологичните и здравните стандарти.

"Магистрала "Струма" беше спряна от ГЕРБ, когато през 2014 г. реши да промени проекта при Кресненското дефиле и вместо първоначалния вид на този проект, правителството на Борисов реши да промени проекта и да направи някакъв странен вариант - едната посока да минава през Дефилето, въпреки екологичните съображения, а другата а другата да минава през източния обход. Това създаде редица проблеми на България и не получихме финансиране", отговори Сандов на въпроса защо е спрян строежът на АМ "Струма".

Той обясни, че когато те са заварили проекта, такъв вече не е имало, а парите за магистралата са били пренасочени, защото АПИ е подала проект, който не отговаря на екологичната оценка.

"Не съм съгласен с тезата, че трябва да спрем износа на ток, но съм голям привърженик на тезата, че трябва да променим енергийния микс, да либерализираме пазара с допускането на множество малки възобновяеми енергийни източници, или по-големи", каза гостът и по темата за БСП и идеята им за спиране на износа на ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase