Снимка: Bulgaria ON AIR

Малко преди изборите още остава въпроса дали след гласуването на 2 октомври страната ни ще има стабилно управление или коалициите ще са сложни.

Според бившия депутат от БСП Иван Ченчев, правителство ще има, но стои въпросът чии интереси ще защитава.

По думите му, това ще зависи и от това дали БСП ще е в управлението. "Тогава думата стабилност ще придобие по-пълен смисъл. Европейските лидери са некадърни и се провалиха", отсече той в предаването "Денят ON AIR".

"Не е лесно, но демонстрирахме, че можем да бъдем диалогични по политики, които да отразяват кризите и да се взимат адекватни мерки. Някои от мерките ги бяхме заложили в коалиционното споразумение, но не ни стигна времето. Партньорите сега се хвалят с нашите мерки. Ако обичат, да не си присвояват нашите идеи и направеното от нас", каза още кандидатът за народен представител.

Ченчев бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че БСП няма да преговаря за кабинет с ГЕРБ и ДПС. След изборите ще сложат на масата програмата на партията и ще преценят кой е съгласен да я изпълнява.

"Ще има преговори, затова седнахме и миналия път пред очите на цяла България. 12 години си имал друг модел на управление, няма как за 6 месеца и половина да промениш навиците на администрации и институции. За резултатите на министрите на БСП говори Европа. "Има такъв народ" вдигаха като знаме въпроса с РСМ. Кой е външен министър? От квотата на ИТН. Те дадоха френското предложение. Енергийни кризи, горива... Кой е министър? На "Има такъв народ", коментира Ченчев.

Социалистът отбеляза, че няма да можем да усвоим максималната сума от предстоящия транш по Плана за възстановяване.

Запитан за социологическите проучвания и конкуренцията в лявото пространство, Иван Ченчев отговори:

Много проектчета се нароиха, според мен е умишлено. Когато БСП беше единствената алтернатива през 2017 г., получи близо 1 млн. гласа на изборите. Като започнаха да се роят проектите, видяхте докъде стигна положението в държавата. Има много леви, които се отцепиха от нас.

Важно е газта да дойде на най-евтината цена. "Газпром" е надежден доставчик и може да пусне газ с едно копче. Не разбрах кой води преговорите. Надявам се служебният кабинет да осигури честността на вота. Дано няма реваншизъм към никого - с тези думи Ченчев коментира газовата криза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase