"Големият проблем е в това, че в Западна Европа обществото страда от утопични желания и идеи". Това каза за Радио Варна експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев.

"Хората вярват, че като изградят повече фотоволтаични панели или вятърни паркове, ще бъдат независими от Русия и въпреки че в Германия се спъваш във фотоволтаични панели и вятърни паркове и очевидно не си станал независим от Русия, хората, това не знам защо не могат да го разберат."

Още по темата

Според Рашев на Европа ще са й необходими поне 3 години за да си гарантира енергийни доставки, които да са относително независими от Русия.

Електроенергийната система у нас не зависи от газа, цените на тока, обаче, са високи заради засиленото търсене около България. Това се отразява на борсовите цени в страната ни, въпреки че сме производител на ток и изнасяме 30-40 процента от него.

"Истината е, че ако зимата стане много страшно, можем да дръпнем шалтера и да кажем: добре, ние си пазим нашия ток за нас, а Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония да се оправят. Ама те няма как да се оправят, защото са имали глупостта да си затворят въглищните мини и тецове," обяснява Боян Рашев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase