Политолози и социолози се обединяват около тезата, че след изборите ще бъде трудно да се състави кабинет и вариантите за коалиция не изключват изненади.

"ГЕРБ и ДПС могат да са основата за някакво правителство. "Възраждане" е потенциален златен пръст - тази партия определено е всеядна, решенията се взимат и под контрол отвън. Много грозна ще бъде тази вероятна коалиция. Такава имаше и преди 6-7 г. нищо не е невъзможно, в момент когато имаме идеалното оправдание, че така е по-добре, отколкото да влезем в цикъл от избори", коментира политологът Георги Проданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него всеки, който се окаже победител в изборите, би бил готов на безпринципна коалиция. Той е на мнение, че коалиция между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ не е невъзможна, ако Борисов се оттегли.

"Ако Борисов е единствената пречка, мисля, че той бързо ще спре да бъде такава. Той се опитва да направи подмладяване на парламентарната си група, но те лесно биха се отказали от ментора си", убеден е Проданов.

Колега му Георги Киряков е на противоположно мнение - ГЕРБ без Борисов няма да има.

"Ако тръгнат да го катурват, той ще разтури партията. Той не може да си представи българската политика без себе си. Така действа и Тръмп в момента", заяви политологът.

Киряков вижда като по-вероятна коалицията между "Промяната" и ИТН. А това, което би обединило партиите - евентуален импийчмънт на президента Румен Радев.

"Той подхранва кризата с действията на служебното правителство, може да иска да задълбочи кризата, за да продължи да управлява със служебния кабинет. Затова участва толкова активно в разединението на партиите. Тази политическа криза, резултатът от нея ще бъде липсата на редовен кабинет, което означава служебни правителства. Това, което може да ги обедини, е идеята за импийчмънт на президента, но това не означава, че това ще прелее в редовно правителство", поясни Киряков.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase