Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Президентът Румен Радев се срещна с представители ръководствата на компаниите "Gaztrade" и "Copelouzos Group", за да обсъдят доставките на газ до нашата страна през Гърция. На разговора присъстваха и премиерът Гълъб Донев и енергийният министър Росен Христов.

„България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е важен не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, но е от особено значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите и в региона чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция”, заяви държавният глава.

Той подчерта, че всичко това изисква терминалът да бъде свързан с междусистемната газова връзка IGB, която България очаква да заработи до 1 октомври.

„На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за увеличаване на доставките на втечнен газ през Гърция в краткосрочен и дългосрочен план и възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис”, каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар