Снимка: БГНЕС
fallback

"Няма никакви шансове България да получи трайни доставки на евтин газ от Русия."

Това мнение изрази в интервю за БНР Маргарита Асенова, старши сътрудник във фондация "Джорджтаун" в САЩ.

В момента Русия умишлено намалява доставките на газ за Европа, което повишава цената още повече, допълни тя. Според нея "Западът няма да се подчини, няма да свие знамената".

По думите ѝ обръщането към "Газпром" подкопава усилията за реформиране на енергийния сектор и намирането на алтернативни източници.

"Държавите сами по себе си и техните държавни компании не могат да купуват газ в рубли.

Oще по темата
В някои страни има частни доставчици, които са се съгласили да плащат в рубли – в Австрия, в Германия. Това са единични случаи", коментира Маргарита Асенова в предаването "Преди всички".

"Не се очакваше, че България ще отхвърли предложението на американски компании да внася втечнен газ, както и да продължи по-бързи преговори с Азербайджан, а вместо това се обръща отново към "Газпром". Това е заплаха за енергийната и за националната сигурност на България."

"Правителството на Кирил Петков падна, защото лобито на "Газпром" остана без заплащане", смята Маргарита Асенова. По думите ѝ това е много силно руско лоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Юли

преди 1 година

Не ни трябва ,,демокрацията,, им. Тя не ни е сгряла 32 години и сега няма. Оказа се че запада няма нищо, нищо. Русия винаги ни е помагала и сега ще помогне...

71

Анонимен

преди 1 година

Европа пречи за газта на Европейски държави да не получават газ от Русия. Откъдето и да получава газ пак ще е под монопол. Ако получавате от Норвегия, да не би да ви изпраща газ без пари. Норвежците са умни. В ЕС не мислите с главите си откъде е по изгодно за Европа. Омръзна ни Европа да спъва държавите откъде да получават газ. Всяка държава да си определи откъде да получава газ. Това не е ли диктатура?

70

Сети

преди 1 година

старши сътрудник във фондация "Джорджтаун" в САЩ.По нататък няма нужда да се чете. Поредната пооддлога

fallback