Снимка: БГНЕС

Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин.

Още по темата
Евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор. Той е в пъти по-евтин от руския, защото зависи от петролния компонент. А служебният кабинет тръгна директно към Москва. Това коментира енергийният експерт и икономист Мартин Димитров за "Нова Нюз".

Той определи като голям гаф отказването на танкерите с втечнен газ.

"Слотове има, можеше в краен случай да се препродадат на по-висока цена. Трябваше да бъдат потърсени гръцките и турските власти на много високо ниво, за да се договарят капацитети. При такива ситуации се разговаря на ниво премиери и щяха да осигурят слотове за разтоварване", сподели той.

Според него имаме конкретна причина за поскъпване на горивата - целенасочената руска политика към ограничаване на доставките.

"Няма фиксирана цена на газа. Тя зависи от текущата борсова спот цена. Русия нарочно ограничава доставките и цената постоянно расте. Руският газ всеки ден става все по-скъп. Затова е голяма грешка, че не бяха купени седемте американски танкера, защото тяхна цена не зависи от борсата в Нидерландия, а от такава отвъд Океана", подчерта Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase