"Всички, които се засилиха да отписва въглищата като чисто български природен ресурс, трябва да замълчат към момента, защото това се оказва спасението на България за тази зима - АЕЦ "Козлодуй" и въглищата в Старозагорския басейн", заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази недоумението си относно действията във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Той осъди твърденията на служебния вицепремиер Атанас Пеканов, че България вече очаква средства по него, посочвайки, че приемането на необходимите 22 законодателни промени е невъзможно при липсата на действащ парламент.

"Отговорното поведение беше ГЕРБ да напише Плана за възстановяване и устойчивост, той да получи одобрение от Европейската комисия (ЕК) и да го остави на новото правителство да го внесе", подчерта той.

Евродепутатът обобщи, че служебното правителство веднага трябва да поиска от ЕК да удължи срока, в който страната може да се възползва от своя План за възстановяване и оперативните програми. В противен случай има опасност България да загуби половината от парите по Плана.

Какво каза Новаков за опашките по Дунав мост - вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase