Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Служебното правителство трябва да реши днес дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината.

Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков.

Дни преди да сдаде властта Кирил Петков обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата, като уточни, че ако служебното правителство намери по добри оферти може да откаже тази за танкерите.

Вчера служебният енергиен министър Росен Христов коментира, че американската фирма доставчик на синьото гориво е отказала за удължи срока за потвърждаване на офертата. До вчера нямаше няма купени слотове на терминали за разтоварването, като опциите са Гърция или Турция.

"Събрахме оферти, компании, които имат запазени слотове в Гърция, тук идва въпросът и с цената, т.е. газ на цена, която никой не иска да плати, е такава, че предприятията работят неефективно и домакинствата не могат да си позволят, на нас такъв газ не ни трябва“, каза той.

Разговори обаче са водени със заместник енергийният министър на Турция, а днес трябва да е ясно дали разтоварването на танкерите може да е там.

Росен Христов обви, че ако офертата се откаже, "Булгаргаз" ще търси количества газ с търгове.

"Обсъждаме също и варианти с частни турски компании, големи. Те проявяват интерес за някакви средносрочни договори. Както виждате, работим и с "Шениер", т.е. дори да не успеем за тези танкери, компанията е силно заинтересована да работи с нас и в бъдеще, така че имаме оферти и от тях. Моето желание е до края на август да приключим с всички тези преговори с ключови доставчици", посочи той, цитиран от БНР.

До 17 часа днес правителството трябва да отговори на американската компания за окончателното си решение.  На масата все още стои и опцията да водят разговори с "Газпром", ако се налага , но по сегашният договор, по който България не получава количества от април и ще се обсъжда начина на плащане, но служебният министър допусна, че "Газпром" може и да откаже преговори заради утежнената политическа обстановка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Лаврентий Берия

преди 1 година

На тея дето се молят за Газпром - вижте какво прави другия руски ботуш в България - Лукойл! Дере ви на живо! Как беше, "швейцарския" посредник Литаско, а? Дето му дърпат щепсела от Москва? Готино ли ви е, да плащате еФтин руски бензин по 3 лева при пазар по нисък от миналогодишния? Плащате дан на Сударя с всеки литър бензин, обаче сте ококорили гуреливите очички към Масква и пищите за милост? Е затова ще ви мачка руския ботуш!

76

Анонимен

преди 1 година

"Събрахме оферти за газ на цена, която никой не иска да плати". Това е газ за закъсали абдали, които по-рано са се отказали да платят на "Газпром" в рубли. Отказали се и изпуснали питомното, а сега се опитват да хванат дивото.

75

Българин

преди 1 година

Стига дъвпели темата Газпром. Немски компании плащат в рубли, но газпром им намали доставките и сега се чудят откъде да закърпят зимата. Киро си свърши работата, като намери газ на прилична цена спрямо пазара. Тези новите уж гръцката връзка беше не готова, а изведнъж готова и ще се пуска октомври. Уж нямаше танкери, а се оказа, че има. Яко подлива вода по заповед на фигуранта. Много се оплетаха в лъжи

fallback