Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Изтребителната авиация е в изключително тежко положение, обяви служебният военен министър Димитър Стоянов на първата пресконференция на Министерството на отбраната, където се представиха приоритетите, по които ще се работи.

Според него съществува реална опасност да не можем да си охраняваме въздушното пространство през следващите 3-4 години. Причината е както войната в Украйна и възложените санкции по отношение на ремонти за въздушна техника, така и закъснението на договорите за F16.

По думите му, основният приоритет на служебния кабинет ще бъде насочено към модернизация на българската армия. "Подготвяме инвестиционна план-програма, инициирана от предишното правителство на Заков и като приемници продължават този проект до край.", обяви той.

Стоянов заяви, че страната ни разчита само на съветските изтребители МиГ-29, които заради липса на възможности за поддръжката им може да се наложи да бъдат приземени.

При патрулните кораби, са в подготовка на договори за покупка на въоръжени като първия договор ще бъде разписан до средата на август.

По проекта за придобиване на нов тип боен самолет, има оферта за втория транш за самолети от F16.

Той обясни, че законите не правят разлика между служебен е редовен кабинет и ще заложат 2% от БВП да са заделени за разходи за отбрана.

"Има план от 2014 г. до 2024 г. да се постигнат тези 2%", допълни той и обяви, че това ще осигури допълнителни средства за модернизацията на българсата армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 1 година

Хартиените самолети пазят с аурата си и с енергията си от врага Русия. Руските екстрасенси приемат излъчването от аурата на хартиените самолети и предупреждават Путин да не ни напада.

117

Нищо ново

преди 1 година

До Анонимен 123: "Кой докара ВВС до това състояние"? Ясно е кой. Бат'ти Бойко. Първо, за три мандата той не купи никакви самолети. Второ: когато стана ясно че ГЕРБ ще загуби изборите, за да се хареса на някого, даде два милиарда за самолети, които не се знае кога ще получим, и за които нямаме условия за да ги използваме. Президента Радев беше напълно прав да приеме офертата за Грипен. Ако бяхме платизи за тях, хем щеше да ни излезе по-евтино, хем досега щяхме да ги получим.

116

туз

преди 1 година

От кого ще охраняваш въздушното пространство

fallback