fallback

Общ преглед
Ще бъде създаден щаб, който да се справи с енергийната криза, обяви на брифинг служебния премиер Гълъб Донев.

Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на други министерства, каза премиерът.

Росен Христов пък обяви, че България има газ до края на септември. Седемте танкера, които бяха обявени от Кирил Петков, са на ниво оферти. Няма и къде да бъдат разтоварени, което означава, че държавата ще трябва да плаща за слотове на трети държави.

"Това ще оскъпи още цената на газа", заяви Христов.

Служебният министър на енергетиката добави, че "Булгаргаз" е в тежко финансово положение и ще се търси начин за рефинансиране на дружеството.

"Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества. Има сериозна финансова криза в "Булгаргаз" - невъзможност на компанията да се разплати дори с тези договорени количества”, каза още той.

Христов разкри, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи нуждите на страната до края на отоплителния сезон”. И добави, че в министерството ще работят без почивен ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

330

Иванов

преди 1 година

Цялата държава е на червено и то отдавна. Толкова сте гну...с.ни всички псевдо управляващи (крадци и далавераджии), без всякакъв морал!

329

Варан

преди 1 година

Новият премиер- е бивш политически офицер(ЗКПЧ),този Радев не е адекватен. Не искам да ме управляват комунисти!

328

КОЛЬО ЧАКАЛА

преди 1 година

ТОЯ. ПРЕЗИДЕНТ. ЩЕ. НИ. НАПРАВИ ПУТЛЕРСКИРОБИ, КАКВИТО БЯХМЕ ДОПРЕДИ ГОДИНА.СЛЕД. ИЗБОРИТЕ. ЗАДЪЛЖИТЕЛЕНИМПИЙЧМЪНТ.

fallback