Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Президентът Румен Радев очерта предприетите пред служебния кабинет, който поема властта от днес.

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета.

Вие поемате управлението на страната в труден момент – обществена умора от острото политическо противопоставяне, обедняване, непосилни цени на горивата, липса на газ за зимата, вдигаща се инфлация и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж, засилващите се протести, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забоксувала съдебна реформа. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. До нас бушува война и последиците се усещат пряко.

Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да е  да не се въвлича страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работа по модернизация на армията“, обърна се държавният глава към служебните министри.

Радев посочи, че пряко следствие на войната е глобалната  енергийна криза, която ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически кризи в идните месеци.

„Служебният кабинет трябва  да се ръководи от 2 важни приоритета -  сигурност на доставките и цена на енергията. Гражданите очакват от изпълнителната власт  рационални решения“, коментира той.

По думите му другата последица от войната е продоволствената криза, която настъпва с повишаването на цените.

„Важно е да осигурите предвидимост на земеделските производители и овладяването на ръста на цените. Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за магистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни протести. Очаква и действия за гарантиране на безопасното движение по пътищата, въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате“, посочи Радев.

Президентът настоя, че министрите трябва да разработят и  липсващите закони за Плана за възстановяване и развитие.

„А във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка а членството ни в Шенген. Не можем да си позволим да рискуваме България да остане в периферията“, предупреди той.


„Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитания“, каза Радев.  

Според него управлението на страната в кризисни ситуации и при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, самообладание и диалогичност.

„Заради това изборът ми се спря на Гълъб Донев, който винаги е демонстрирал качества за отговорни държавни позиции. Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво мнозинство, то ще решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена“, заключи държавният глава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар