Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Тази кампания ще изясни в по-голяма степен действително ли машините пречат на хората да гласуват. За мен изглежда несъмнено, че по-съществените причини са свързани с общия политически климат в страната и множеството предсрочни парламентарни избори, които не успяват да решат главния въпрос – за властта и създаването на достатъчно устойчива парламентарна подкрепа за правителство, което да управлява в рамките на целия си мандат". Това коментира пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК.

Той изказа резерви към тезата, че машинното гласуване е довело до по-слабо участие в изборите.

"От месеци насам ЦИК поставя въпроса за намирането на държавен склад за съхранението на машините за гласуване. Това е въпрос от компетенцията на Министерския съвет. До момента не е намерена подходяща сграда. За държавата би било по-евтино да ги съхранява в държавен склад", коментира Томов.

Никой не би могъл да влезе в халето, където се съхраняват машините, без разрешение от ЦИК, увери Томов.  
Гласуване с хартия ще има във всички секции в страната и извън нея, в които броят на избирателите е по-малък от 300 души, уточни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 1 година

Машините пазят от манипулации, купени изборни комисии, неграмотни герберски шефове манипулатори, пази от конспиратори, които се страхуват от машините. Пазят от 350 хиляди недействителни бюлетини. Изборната активност намалява с купения вот и гласуването на герберите с негласувалите от списъците. Герб искат да увеличат фалшификациите, които представят като увеличаване на изборната активност. По-малко гласували показва по-малко фалшификации.

42

Радослав

преди 1 година

До 42: ама да няма и номер пред Партиите и всеки път като зарежда машината да са размесени, за да не е възможно един електорат с педя да мери къде трябва да натиска! Ти ако знаеш за кого гласуваш не ти трябва номер или позиция, ще четеш и ще гласуваш!

41

Анонимен

преди 1 година

Много е просто решението. Вместо да се печатат бюлетини, да се гласува машинно, но да се броят за действително подадени гласове само хартиените разписки. Така хем се елиминира неграмотният вот, хем се спестява от печатане на километрични бюлетини, хем се вижда има ли разминаване с машиннно отчетените незнайно къде гласове. Я да видим стиска ли му на някого този тип гласуване?

fallback