Румен Радев обяви състава на служебния кабинет, който ще трябва да подготви предсрочните избори на 2 октомври. Но ще трябва и да се справя с не една криза, особено в енергетиката.

Ще се справят ли новите министри с тежките задачи?

"Това, което прави впечатление, е, че част от тези министри са били министри в другите служебни кабинети, назначени от президента, или са били зам.-министри, хора от неговия екип. Въпросът тук е подготовката на изборите. Има няколко кризи, едната от тях е свързана с доставките на природен газ. Има големи очаквания към това служебно правителство да предприеме някакви стъпки на започване на разговори с "Газпром". Друга важна тема е, че то трябва да вземе всички превантивни мерки от гледна точка на опасността от руска намеса върху изборния процес в България", заяви политологът доц. Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Той коментира състава на служебния кабинет като "анти Нинова", като каза, че не за първи път президентът Радев използва ресурсите, с които разполага, за да демонстрира отношение към председателя на БСП и към ръководството на партията. Според него Радев се държи като човек, който има някакъв комплекс към хората, които всъщност са му дали път в политиката.

"Препотвърждава се една устойчива линия на политическо поведение на Радев. Той връчва всеки един път третия мандат на БСП и явно не е било заради ръководството на партията, а заради нейните избиратели. Поредно доказателство е, че той номинира хора, които са вътрешна опозиция. Неслучайно е изказването на Сергей Станишев с критики във вътрешнополитически план, насочени към БСП", каза политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Любенов смята, че най-вероятно ще видим смени на лидерите след изборите - например в партиите БСП и ГЕРБ.

"Продължаваме промяната" и със самостоятелно участие могат да победят на тези избори, защото ГЕРБ от 2 години се намира в електорално плато. От миналата година постепенно виждаме спад на твърдото ядро на ГЕРБ, докато "Продължаваме промяната" имат една доста по-широка периферия", казва той.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase