Снимка: БГНЕС
fallback

През юли 2022 г. стопанската конюнктура в страната стабилизира около нивото от предходния месец, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността и търговията на дребно, стабилизация в сферата на услугите и понижение в строителство.

Мениджърите във всички стопански сфери продължават да прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца, показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ). Основните затруднения във всички сектори за дейността на предприятията са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила, цените на материалите.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 2.1 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли е с 0.8 пункта под нивото от април и достига 75.5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

Строителство. През юли съставният показател „бизнес климат в строителството“ намалява с 2.9 пункта (фиг. 6 от приложението) в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение в следващата половин година се очаква намаление на новите поръчки, което ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 0.7 пункта, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда e основната пречка за дейността в сектора, посочена от 68.7% от предприятията. На заден план остават факторите „конкуренция в бранша“ и „недостатъчно търсене“.

Услуги . През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ остава приблизително на равнището си от предходния месец. Оценките на мениджърите по отношение на настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Асан

преди 1 година

НЛО Бизнес ширпотреба :)))

7

Анонимен

преди 1 година

koi buz, pogrebalnia, molitvenia, immo, bankli?

6

Анонимен

преди 1 година

Това е да си имаш стъкмисти. Ако знаят колко бизнеси фалираха едва ли щяха да говорят щуротии. Сигурно по телефона са правили стъкмистиката.

fallback