Третият мандат имаше повече смисъл да бъде даден от президента на ДБ, заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред Bulgaria ON AIR. Според него това не е гаранция, че е щяло да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент, но партията притежавала по-добра диалогичност и поглед върху ситуацията.

"Ако БСП реши да предлага свой кандидат за премиер или правителство, в което те да имат превес, това категорично няма да бъде подкрепено от ДБ", подчерта Сандов.

"Има напрежение между досегашните коалиционни партньори, това изисква по-далновидни разговори. Ако не се стигне до създаване на ново правителство в рамките на този парламент, то до два месеца трябва да се отиде на избори. През септември, преди да са се върнали учениците на училище, е много трудно да се правят избори. Още по-трудно е да се прави кампания", заяви той в предаването "Опорни хора".

По думите му ни очаква тежка зима, най-вече заради външни фактори като войната в Украйна и всички пораждащи се последствия.

Сандов е категоричен, че ни трябва работещ парламент в тези времена на висока инфлация, газова криза и потенциална рецесия.

"Ако Русия реши да разшири фронта извън Украйна, тогава неминуемо е важно да има редовно правителство и парламент, който да може да изрази цялостно волята на българския народ. Не възнамеряваме да скъсаме дипломатически отношения с Русия, те просто трябва да почиват на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", отбеляза екоминистърът.

Сандов не очаква голяма щета за енергетиката ни, тъй като сме голям износител на електроенергия и в същото време не сме голям потребител на газ. А и, по думите му, имаме осигурени трасета за алтернативни доставки.

"Хората не си дават сметка, че понякога дребни неща, като да свалиш с един градус климатика, може да спести огромни количества енергия, без това да наруши твоя комфорт", каза още вицепремиерът и отсече, че "Топлофикация-София" не може да мине на мазут.

А самото дружество ползва една трета от всички количества газ, употребявани от държавата.

"Има огромно задължение към "Булгаргаз". Това е предприятие, което не желае да се модернизира. Случват се стари технологични процеси, може да се направят модернизации. Това предприятие отдавна е пред фалит. София е възникнала заради своите минерални води. Хиляди години по-късно не ползваме тази минерална вода. Статуквото така се е окопало и не иска промени, или така си е навързало корупционните схеми, че по друг начин не би могло да съществува", коментира Сандов.

Какво ще се случи с енергийната сигурност, ако държавата затвори ТЕЦ "Брикел" - вижте целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase