Снимка: БГНЕС
fallback

„Инфлацията се успокои, ако гледаме като цяло еврозоната – повечето икономики и България. Забавяме темпа на повишаване на цените всеки месец”. Това каза пред Нова Нюз Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Oще по темата

Според него към момента стои въпросът да не се налагат допълнителни мерки за компенсации на доходи и пенсии, освен ако Европа не влезе в много тежка рецесия.

Корените на инфлацията са свързани поне наполовина с енергийните цени и в този смисъл те са външни за нас, посочи експертът.

На въпрос как ще се отрази повишаване на лихвения  процент от ЕЦБ Богданов отговори: "ЕЦБ говори за нормализиране на лихвените нива. Последните години Европа беше с нулеви или отрицателни лихви, което не е нормално. Нормално е да се върнем към естествения ход на нещата, когато парите имат стойност във времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Милка

преди 1 година

Аз пък като гледам, цената на Прозорец 10 спрямо миналата година е паднала с долар и нещо

9

Анонимен

преди 1 година

Балъците си изхарчиха парите за скъпото. Свършиха парите и ще ядат олио 5 години и други скъпи стоки. "За бога, братята купуваха!". Казвам: "Купувайте, братя, скъпото"

8

Анонимен

преди 1 година

..Богданов къде го съзря това забавяне на цените- ходиш ли в магазиите, АМИ ПОГЛЕЖДАШ ЛИ В НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ ЗА ЮНИ 16.8%

fallback