Снимка: БГНЕС/EPA

"Ние може да очакваме в следващите месеци основната лихва да се повиши над 1% - 1,5%, може и нагоре. Не е толкова страшно". Това каза пред "Нова Нюз" банкерът Левон Хампарцумян, като напомни, че преди предишната криза е била 3%. Поводът е, че ЕЦБ повиши лихвата за първи път от десетилетия, за да потисне инфлацията.

Още по темата
"Очаква се на стъпки да стигнем до ситуация,  в която инфлацията да наближи 2%", посочи той.

Хампарцумян обаче обясни, че нас ни интересува повече какви ще са лихвте, които ще плащаме по кредитите си. А това зависи от политиката на банката и апетита ѝ да поеме риск, както и от самия профил на кредитополучателя.

Бързият му анализ на иконмическата ситуация у нас гласи: "Българската икономика все още е в растеж. Платежният баланс се влошава. Имаме все още висока заетост, но първите сигнали за проблеми, които настъпват, няма да бъде катастрофално. Но това, което трябва да правим, е незавсимо от политическите турбуленции, да се опитаме да поцизионираме България като предвидимо място за правене на бизнес".

Той напомни, че сме имали лихви върху потребителските кредити и върху ипотеките над 10% и хората са продължавали да взимат кредити.

"Това, което ние искаме, е предсказуемост, устойчивост и относително ниски лихви. Но този период на свръхниски лихви практически вече приключва", потредупреди Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase