Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Общ преглед

Днес парламентарната група на "БСП за България" се среща с представителите на "Демократична България" в края на първата част от разговорите за ново правителство.

Допускам че първият ни разговор ще бъде по-лесен, защото сме съавтори на програмата, която сме поставили за обсъждане като първи кръг от преговори за съставяне на правителство. И пред вас декларираме сериозната си готовност да съставим редовно правителство и парламент, който да работи и да приеме необходимото законодателство и политики в следващите месеци. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към представителите на ДБ.

"Бих искала да ви информирам как вървяха разговорите с другите партии - тъй като ИТН не са съавтори на програмата, която създадохме с вас, им дадохме възможност да изразят своята позиция и да направят, ако имат, допълнителни бележки и предложения. В процеса на разговора днес ще ви запозная какво предлагат те. Удолетворително е, че те приемат програмата като основа за разговори, одобряват написаното от нас, като я допълват с, по наша преценка, добри предложения", каза още Нинова.

"Сега за нас е важно да декларираме волята, ако имате такава, да формиране на кабинет с две части на разговора - първо по политики и програма, след това вече, ако постигнем това съгласие, ще говорим за структура и състав на МС", заяви лидерът на БСП.

"Благодаря ви, че сте се нагърбили със сериозната задача, в този труден за страната момент, в тази трудна политическа ситуация, да намерите някаква формула, по която да можем да съставим правителство с трети мандат", обърна се към БСП Христо Иванов.

"Бих искал да изкажа удолетворение от вашия подход да влезем в третия мандат като наистина технически, колективен мандат. Ние гледаме на това като на втори опит за първи мандат. По-скоро ще се включим по-активно в процеса, когато вече има излъчена кандидатура за премиер от ПП. Но ценим възможността сега да обсъдим как изглеждат процесите към този момент", допълни лидерът на ДБ.

"Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме. Затова сме и на тази маса. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това", категоричен бе Атанас Атанасов.

"Позицията ни за премиер съвпада с вашата - първата сила да излъчи", подчерта Нинова.

"ПП ще се произнесат чак като има съгласие по програмата. В общи линии такова съгласие има", добави тя. "Другата седмица ще бъде посочен и премиерът."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Васил

преди 1 година

Христо Иванов така драпа да е в играта, че скоро и с Герб щи се хване, то и без това им беше министър.

29

Анонимен

преди 1 година

Игри на котка и мишка, кой кого да надцака.

28

Аз промяната

преди 1 година

Българи това ли ви е промяната КАТАСТРОФА ЗА БЪЛГАРИЯ

fallback