"Демократична България" изглежда най-загубила идентичността си в сегашната ситуация и затова е най-удобна за съставяне на разнородна коалиция, която може би ще получи подкрепа от ГЕРБ - СДС. Това заяви политологът Георги Проданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му бъдещ кабинет с твърде широк брой партии би бил удар върху самата политическа система.

Още по темата

"Нещата отново ще отидат в посока изолиране на ГЕРБ и вариантът БСП не трябва да бъде изключван. Без тяхно присъствие в следващ кабинет ще бъде отворена много сериозна дупка вляво, което би захранило партии, насочени деструктивно насочени към сегашния дневен ред",  констатира той.

Проданов подчерта и кои според него са депутатите, които могат да седнал на премиерския стол.  

"В продължение на героизацията, която започна преди един месец, вариант за премиер в Никола Минчев. Той е малко или много консенсусна фигура. Класическият вариант да се заложи на непознат външен експерт в момента няма да свърши работа", смята политологът, който изрази и добрите си впечатления от председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Според колегата му проф. Румяна Коларова, при ефективните процедури за формиране на коалиционни кабинети се предвиждат 3-4 рунда на консултации.

"Много по-важно за възможността да се направи кабинет е не кой ще го направи, а как - кои ще бъдат  хората, които ще са номинирани за министър-председател и ключовите министри", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.  

"Фигури като Гюров и Никола Минчев са напълно неподходящи от гледна точка на печелившите модели на коалиционни кабинети в Европа", каза тя. Политологът смята, че единственият възможен вариант би бил водещите фигури в кабинета да не са лидери на нито една от партиите в коалицията.

"БСП и "Продължаваме промяната" реално взимаха ключовите решения, затова е важно Коалиционният съвет да се премести в парламента и лидерите на партиите да бъдат там", поясни Коларова, като допълни, че подобен тип коалиции печелившата формула е министър-председател, който не е в ръководството на партията, но е под контрола на най-голямата партия, а всички партийни лидери - са извън кабинета, но в парламента".

"Не е моментът да се поставят неизпълними условия...Този парламент ще има кратък живот, вероятно следващият също", категоричен бе Проданов.

Професор Коларова прогнозира, че "Продължаваме промяната" ще получи много по-ниски резултати на следващите парламентарни избори, отколкото на миналогодишните.

В отговор на  въпрос дали БСП и "Демократична България" биха получили подкрепа, ако им бъде връчен третият проучвателен мандат, Проданов обясни, че е "въпрос на по-лесно комуникация между политическите лидери".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase