Общ преглед

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила в народното събрание – ГЕРБ. Както обаче обявиха, от партията на Бойко Борисов го върнаха веднага на държавния глава.

"ПГ на ГЕРБ-СДС няма да упражни правото си да получи мандат, няма да посочва кандидат за премиер", заяви председателят на групата Десислава Атанасова.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че уважава решението на ГЕРБ да не се възползва от правото да излъчи премиер. "Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но пък в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство", каза той.

Радев посочи, че независимо дали са в управлението, или в опозиция, всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи – инфлация, здравна, социална криза. "Те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия", подчерта той.

Така остава само още един последен шанс да има кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Мандатът ще бъде връчен на парламентарна партия по преценка на държавния глава.

Радев вече обяви, че ще насрочи нови консултации при него, преди да даде последния мандат.

Президентът посочи, че още утре, в петък, той ще свика консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да чуе как те виждат изход от кризата и около какви приоритети и програми могат да направят ново управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар