Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС утре, но те вече обявиха, че го връщат веднага. Така ще последват нови консултации преди връчването на третия мандат. Тези предстоящи срещи бяха подкрепени от партиите в Народното събрание.

Всички са категорични, че ново правителство трябва да има, но категорично без търсене на подкрепа и разговори с опозицията. Компромиси, но без извиване на ръце, е условието за кабинет с третия мандат, съобщи Bulgaria ON AIR.

Партийните лидери да направят крачка назад. Само при това условие може да има нов кабинет в рамките на този кабинет, заявиха от "Демократична България".

"Би могло да помогне леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета, за да намалим усещането, че кабинетът е парцелиран. "Продължаваме промяната" ще имат водеща роля, защото осигуряват най-много от гласовете и те са спечелили изборите", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.  

Левицата настоява основен приоритет на новото правителство да бъде социалната сфера, но за кабинет няма да преговаря с опозицията.

"Няма да водим преговори с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". С всички други ще разговаряме. Нашето основно предимство е, че запазихме доброто отношение към всички политически партии.

Още по темата
Нашата цел е да съставим работещ кабинет", посочи депутатът от БСП Явор Божанков. 

"Такъв ултиматуми на практика показва, че има липса на желание за компромис. Ние многократно сме казали, че с техните лидери за нас не е приемливо да водим диалог. Те самите, ако желаят да бъдат диалогични, могат да направят тази стъпка и да кажат: "Да, ето, ние сменяме ръководството. Да, ето, има промяна при нас, но напротив - те казват и отправят ултиматум единствено към нас, ние да направим крачка назад и да отстраним нашите лидери", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов.  

Междувременно парламентарната група на "Има такъв народ" остана с депутат по-малко. По собствено желание парламента напуска Виктория Василева. Точката с оставката ѝ беше вписана като първа в дневния ред за работа на парламента.

Депутатите я гласуваха и изпратиха Василева с аплодисменти и добри думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase