Снимка: БГНЕС
fallback

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB).

Събитието ще се състои на 8 юли, петък, в района на град Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, ще бъде също министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Ограбват Българите

преди 1 година

ДА се докладва колко милиарда евро ограби от БЪлгарския народ Бойко БОрисов за изграждане на безплатен за Сърбия супер скъп за БЪлгария газопровод ...БОрисов смело можеше да поиска газопреносната мрежа от ТУРция за Европа да се финасира от ГАЗПРОМ - печелели по толкова милиарда дневно..РЕкламата на БОрисов бе че този газопровод собственост 100% на БЪлгария щял май да ни носи мънита.. Експерти съощиха че НЯМАЛО такова НЕЩО..

25

Анонимен

преди 1 година

А Баце как ще се произнесе по въпроса?

24

П.К.

преди 1 година

"Акцията"??? - Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков се дължи на шофирането под въздействието на наркотични вещества и на алкохол.../// Не, уважаеми. Тези трагедии са САМО СЛЕДСТВИЕ. А САМАТА, ГОЛА ПРИЧИНА СА НЕАДЕКВАТНИТЕ МЕРКИ И ДЕЙСТВИЯ КЪМ ПОДОБНИ РЕЦИДИВИСТИ. Цели седемнадесет години този вага-бонтин се е подвизавал и е бил с голям чадър от всички власти, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ВАШАТА. ВИЕ ВСИЧКИ СТЕ ЗНАЕЛИ ЗА НЕГОВИТЕ "ПОДВИЗИ" И НИЩО НЕ СТЕ ПРЕДПРИЕЛИ. И ВИЕ СТЕ ЗА ПАНДИЗА.

fallback