fallback

С ръст от 2 пункта спрямо април и 20,2% потенциален вот, "Продължаваме промяната" остава на малко над процент след ГЕРБ (21,5%). "Продължаваме промяната" постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Предизвикалата политическата криза ИТН бележи нова загуба на избиратели и при избори днес би останала под парламентарната черта (3,3%), сочи проучване на "Алфа Рисърч".

Умелото лавиране на Корнелия Нинова между участието в управлението и „червените линии“ успява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11,5%), но динамиката в този сектор е твърде силна, се посочва в анализа на социологическата агенция.

"Възраждане" спира възхода си, както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ – "Продължаваме промяната", която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев.

Oще по темата
Партията на Костадинов остава с 8% подкрепа.

"Български възход" на Стефан Янев стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и "Възраждане". Демократична България също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което ѝ осигурява 7.1% потенциален вот.

Силно поляризирано обществено мнение между опцията "ново правителство в сегашния парламент" (49,5%) и предсрочни избори (46,7%). Около три четвърти от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания,  са "за" сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии  - "за" предсрочни избори.

Острите сблъсъци на партиите от управляващото мнозинство и на правителството в оставка с президента Румен Радев водят до оттегляне на доверието към него сред част от подкрепилите го преди година негови симпатизанти. Въпреки че остава най-одобряваният политик в държавата, положителните му оценки спадат с 8 пункта (от 51% през април до 43% през юни), а отрицателните нарастват със 7.

Проучването е проведено в периода 25 юни – 1 юли 2022г. сред  1017 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Реализирано е със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

334

Реалист

преди 1 година

За другото не знам, НО за ПП определено ако сме реалисти ти изпадат напълно от властта. Не виждам нормални хора да гласуват повече за ПП или за Царя или Волен Сидеров. Ако искат Кирчо все едно да върнат Сидеров няма как да стане веднаж потопен кораб да се върне обратно.

333

ЧАО ИТН,ЧАО ДБ

преди 1 година

СМЕШНИЦИ!!!

332

Анонимен

преди 1 година

Сори хора, но истината боли. Първо се избират пионките от презокеанска крав ария, след това се съобщава в центъра на европа и чак тогава се ''избира'', ''демократично'' кандидат. Просто ви съобщават едни цифрички и това е.

fallback