Снимка: БГНЕС

За изгонените руски дипломати разбрахме от медиите, това ни притеснява. Нелепо е. Не знаем защо е взето това решение, какви са мотивите. Това каза депутатът от БСП Явор Божанков пред NOVA по повод изказването на премиера Кирил Петков, че страната ни гони 70 руски дипломати.

Още по темата

Тревожен е фактът, че се вземат решения без да се обсъждат и то от правителство в оставка.  То няма кой знае каква легитимност да вземе дългосрочни решения, каза той.

Според Божанков не е демонстрация отсъствието на партията от консултациите при президента Румен Радев. "Ние не казахаме, че няма да отидем на консултации, а, че не можем да отидем в този ден", категоричен бе Божанков.  Факт е, че БСП издигна Радев, когато никой не го познаваше. Ние излизахме на улицата, да го защитим, но сега той зае друга позиция, обясни той.

Божанков запита и защо всички управляващи  са във война с всички. Депутати сутрин с кафето обявяват свои партньори за предатели, а говорят за разум и обединение, каза той.

Всички декларират обединение, ясно е, че ситуацията ще стана по-трудна, ако има избори.

Депутатът не разбирал още защо ИТН са напуснали коалицията. ИТН от БСП лошо не са видели, хайде с Кирил Петков не се разбират, но с нас се разбират. Силно се надявам, че ще заемат правилната позиция, каза той.  

"Няма демонстрация. Никога не сме казвали, че няма да отидем на консултации при президента. Напротив. Не знам защо въобще се води тази война. Факт е, че Румен Радев е издигнат от БСП, при това когато никой не го знаеше. Ако той води война срещу политическата сила, която го е издигнала, това е негово решение. Този път президентът зае друга позиция. Какво е обяснението за това, само той знае. Ние уж споделяхме едни и същи общи ценности по отношение на мафията, задкулисието", заяви той относно неявяването на партията на консултации с президента.

"Ние бяхме в бюджетна процедура в този момент. Поканата от Радев дойде в същия ден и нямаше време за реакция. В крайна сметка тази конституционна конструкция цели да изведе политическата криза до някакво решение. Претупването й не е полезно за никого. Ние не сме казали, че няма да отидем, а че не можем в този ден. Притеснява ме, че всички политически сили и президентът декларират едно и също – разум, преговори, а виждаме точно обратните действия", допълни той.

Според него и двете страни губят от подобен конфликт.

"Всички декларират обединение, защото е ясно, че нови избори ще дадат същият фрагментиран парламент. Факт е,че година безвремие и редица служебни кабинети доведоха до това, че България все още няма започнати проекти, а други държави вече ги реализираха", каза още Божанков. По думите му за държавата ни престоят трудни месеци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase