Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

„Вариантът за общо явяване на ДБ с ПП е един от възможните варианти, на настоящия етап не се изключва, напротив – обсъжда се. Общото явяване има предимства, крие и рискове. Въпрос на много внимателен дебат, който тепърва предстои", заяви министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова в интервю за БНР.

Тяснопартийните интереси на ДБ са за избори, отбеляза тя, но добави, че от гледна точка на обществения интерес "това е лош вариант".

"За нас е важно да се реализира първият мандат", призна тя.

"Първото и второто плащане по Плана за възстановяване зависят от приемането на 23 закона – това е графикът, който съпътства самия план и той е задължителен. В сектор Правосъдие от тези 23 законопроекта са 8, от тези осем два вече са в Народното събрание, други са в различен етап на придвижване към НС. Един от тях е Законът за Антикорупционната комисия, който е в Народното събрание", поясни правосъдният министър в предаването "Преди всички".

Сред останалите законопроекти са законопроектът за лицата, подаващи сигнали и промените в Търговския закон. Има и промени в Закона за медиацията и в Закона за безвъзмездната безплатна правна помощ.

"Ако не бъдат приети тези закони, предвидените плащания в Плана за възстановяване и устойчивост няма да постъпят в България. Това е възможно да създаде и бюджетен проблем, защото те са предвидени в настоящия бюджет. Едно е ясно – тази година те няма да постъпят, оттам нататък това означава забава. Времевата рамка, в която планът може да се случи, все повече се стеснява и това създава допълнителни рискове", коментира министърът на правосъдието в оставка.

Според нея е необходимо "много пленарно време" и дори за два месеца трудно могат да бъдат приети всички законопроекти. Тя ще настоява законопроектите, които имат отношение към Плана за възстановяване, да се разглеждат с предимство пред промените в Изборния кодекс, с които се иска връщането на хартиената бюлетина.
Изборът на членове на ВСС и на Инспектората към ВСС не може да бъде резултат на ситуационно мнозинство, категорична е Йорданова.

Надежда Йорданова коментира и измененията в Закона за защита от домашно насилие и очерта слабостите на действащия режим, сред които кръгът на лицата, на които се предоставя защита и скоростта на нейното предоставяне.

Издадените заповеди за защита за 2020 г. са били 3041, през 2021 г. са с 200 повече.

Нов революционен момент е даването на право на непълнолетните и на лица под запрещение да искат заповед за защита.

Засилва се ролята на държавата през защитените жилища и услугите за жертвите на домашно насилие. Ще има орган, който да контролира и координира всички държавни политики. Предвиждат се още статистика за жертвите и регистър.

Нов момент в българското законодателство е предвиденото съдът да прави оценка на риска по определена методология. Магистратите ще бъдат обучавани, за да прилагат този нов момент от закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Голям и лош

преди 1 година

Най-лошите вариант за България е ПП, в т.ч. персоната на снимката като министър на правосъдието.

40

Надке..

преди 1 година

Ти си по лошият вариант ! Пълен Провал досега какво точно полезно сътворихте откакто Герб не са на власт ?

39

Кико

преди 1 година

Особенно за теб "скъпа" Гешев те чака!

fallback