Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Увеличението на пенсиите от 1 юли е под въпрос, след като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява. Законът трябва да е приет до утре, а той даже не е влизал на второ четене в комисия.

"Очевидно е, че имаме доста безотговорни политици, които заради краткосрочни техни цели, пропускат важността на периода, в който живеем", коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.
Oще по темата


А преди второто четене на бюджета заваляха предложения за сваляне на данъци и вдигане на заплати. От "Има такъв народ", например, предлагат намаляване на 9% на ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците, както и нулево ДДС за брашното.

"Трупане на точки, откъснато от контекста. Ако не е обвързано с цялостни планове за устойчиво развитие - по-добре да не се случва", допълни Хампарцумян.

След поредния ден с провален от новата коалиция кворум, все по-голяма става опасността да няма актуализация на бюджета. А според някои финансисти няма нищо опасно в това тя да не бъде приета.

"След като ние не адресираме основния проблем с инфлацията да я намалим, а наливаме вода  в нея, взимайки едностранни мерки, то по-добре да не мине. Онова, което би довело до намаляване на инфлацията, е свиването на дефицитите, т.е. вместо да се планират 4-5% дефицитите, да се планира най-много 1%", подчерта финансистът Любомир Дацов.

Освен това според него предложените мерки на правителството не са антикризисни и антиинфлационни.

"Рано или късно ще се стигне до ситуация, в която ще трябва да се вдигат данъци, ако този тип политика продължи, а тя се услажда, защото при политическа нестабилност трябват избиратели, подкрепа", поясни финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 1 година

Два милиона пенсионери са голяма електорална сила. Ако не променят пенсиите, не ходете да гласувате през септември. Накажете тезимерзавци, те много добре знаеха, че при вот на недоверие няма бюджет. Герберите, турците, ИТН и Възраждане ДГД!

82

Динозавър Карабаджак

преди 1 година

ЗННАЙТЕ,ЧЕ АКО НАПРАВИТЕ ИДИОТИЯТА С ПЕНСИИТЕ-ДА НЕ СЕ УВЕЛИЧАТ С ОБЕЩАНОТО НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ НЯМА ДА ГЛАСУВА И ЕДН ПЕНСИОНЕР....

81

Василев

преди 1 година

до Костовиста от 82

fallback