Снимка: БГНЕС

Изтичането на срока на мандата на конституционен орган води до прекратяването на правомощията на този орган. Това е становището на президента Румен Радев по отношение на мандата на Инспектората на ВСС. Той го е изпратил в Конституционния съд (КС), където по искане на Върховния административен съд (ВАС) е образувано дело.

КС трябва да даде отговор на въпроса дали правомощията на главния съдебен инспектор и инспектората към ВСС се прекратяват с изтичането на мандата или те може да продължат да изпълняват своите задължения, докато парламентът избере нови.

Мандатът на главния съдебен инспектор Теодора Точкова и десетте инспектори изтече преди повече от две години.

Те се избират с конституционно мнозинство от 160 депутати.

Прекратяването на мандат води със себе си и прекратяването на правомощията. Обратното би означавал обезсмисляне - както на срока, така и на правомощията, псочва държавният глава.

И казва още:

Налага се изводът, че системното неглижиране от страна на Народното събрание на неговите конституционни и законови задължения по избор на мандатните органи не утвърждава  непрекъсваемостта на държавното управление.

Напротив, правоотношенията на персоналния състав на такива органи с изтекъл мандат подлежи на прекратяване във  всеки момент.

Решението на ВАС е важно, тъй като към този момент не е ясно и дали няма да се наложи и ВСС да продължи да работи след края на своя мандат. Членовете на кадровия орган от парламентарната квота се избират също с конституционно мнозинство. Мандатът им изтича на 2 октомври.  

Според ВАС, ВКС и главния прокурор съдебният инспектор и инспекторите трябва да продължат да изпълняват своите функции и след края на мандата.

Проф. Васил Мръчков обаче застъпва виждането, че подобно бездействие от страна на Народното събрание накърнява престижа на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase