Снимка: БГНЕС

7-8 депутати от опозицията в момента се чудят дали да подкрепят кабинета, заяви премиерът Кирил Петков.

Те са от "Има такъв народ". Министър-председателят смята, че народни представители от други партии също мислят как да постъпят на вота за недоверие срещу правителството, който ще се гласува след около час.

"Когато отвън пред парламента Пеевски протестира срещу това правителство, когато ГЕРБ ясно изявява желание, че няма да има подкрепа, когато "Възраждане" с договорките с Митрофанова застават срещу нас, а едновременно с това площадът е пълен с млади хора, които казват "Подкрепям те", разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение", каза премиерът.

Той уточни, че и в двата случая - и да падне, и да не падне правителството - трябва отново да продължат да говорят с депутатите в НС, за да достигнат до 121 гласа за мнозинство.

"В момента има няколко човека в ИТН, които се чудят. Тяхното чудене е между лоялност към партията си и огромната отговорност, която осъзнават, че имат. Те имат един огромен конфликт- Надявам се, че в следващите няколко дни ще имат време да осмислят историческата си тежест", каза Петков. Той не каза точната бройка на тези депутати, но вярва, че са 7-8.

"Има хора и в другите партии, които в момента осъзнават колко тежка криза може да дойде ако това правителство падне. Те не разбират своите лидери в този момент", каза Петков.

Лидерът на "Продължаваме промяната" не изключи да има разговори с депутати от други партии, но при условие.

"Не бих говорил с Доган, не бих говорил с Пеевски, не бих говорил с Борисов, не бих говорил с Костадинов, не бих говорил със Слави Трифонов, не бих говорил с Тошко Йорданов. С всички депутати, които искат да попитат какви са идеите на кабинета оттук нататък - готови сме да говорим", каза Петков.

По думите му президентът Румен Радев вместо да философства, трябва да свика КСНС.

Ако не свика КСНС, да не се изказва по случая, призова премиерът.

Премиерът съобщи, че още тази вечер ще се събере Изпълнителният съвет на „Продължаваме промяната”.

Конституцията е условие преди да започне преговорния процес. Без да се промени Конституцията на РСМ не започва преговорния процес. Има мониторингов механизъм, който ще го има от деня на вдигане на ветото до присъединяването им към ЕС, посочи Петков, важните според него неща и подчерта, че неговото лично мнение е, че френското предложение е много добро.

Ако ГЕРБ иска да подкрепи френското предложение, първото нещо, което трябва да направят, е утре да се появят в комисията и да изслушат МВнР. Президентът, ако има мнение, да свика КСНС. В противен случай Радев и Борисов да не се упражняват в реторика, повтори още веднъж министър-председателят.

Утре ще заявя в Брюксел, че без решение на Народното събрание българското правителство не може да вземе решение. Нямам никакви притеснения от никакви паметни записки, каза още Кирил Петков.

Според него ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” изпитват огромен страх, че Бойко Рашков може да застане на чело на Антикорупционната комисия.

Ако минат промените Иван Гешев ще има съдия, който може да го разследва. Северна Македония е една мъгла, която се опитва да скрие тези причини. Те решиха да теглят шалтера през зависимия коалиционен партньор – ИТН, коментира още Кирил Петков.

В заключение премиерът каза, че нови избори сега означава 13 млрд. да не влязат в икономиката, застрашена енергийна сигурност, влизане в есенната COVID-вълна, означава слагане България на трупчета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase