Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът ще обсъди днес актуализацията на бюджета на първо четене днес.

Предлага се дефицитът да остане на сегашните нива от 4,1 на сто, но лимитът за нов държавен дълг да се увеличи до 10,3 милиарда лева.

Новата финансова рамка е изчислена при годишна инфлация от 11,6 % и при ръст от 2,9 на сто на брутния вътрешен продукт.

Депутатите гласуват също дали да отстранят от поста председателя на Народното събрание Никола Минчев. В сряда от „Има такъв народ”, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" внесоха искане за оставката му. Причината - според тях  председателят на парламента грубо нарушава законите, като отказа министърът на външните работи Теодора Генчовска да бъде изслушана на закрито заседание по темата Северна Македония.

Още по темата

Заради това премиерът Кирил Петков отложи посещението си в Азербайджан.

"Министър-председателят нееднократно и със сериозни аргументи е заявявал подкрепата си за тази актуализация, от която зависят данъчните облекчения за работещите родители, най-значителното увеличение на пенсиите за последните 10 години, мерките за намаляване на цената на енергоизточниците, помощта за бензина и дизела, както и много други социални плащания, които правят приемането на новия бюджет водещ приоритет за отговорното към българските граждани управление", се казва в съобщението на пресслужбата на кабинета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase