Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Така от 1 юли минималната пенсия трябва да се покачи от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%), а максималната - от 1 500 лв. на 2 000 лв. (увеличение от 33.3%).
Осъвременяване ще има на всички пенсии.

Още по темата
По време на дебата финансовият министър Асен Василев увери, че финансовата стабилност на страната е гарантирана.

"Общо пенсиите като процент от БВП са малко над 10%, а средно в Европа са 12,7%. Миналата година имахме същия дебат откъде ще дойдат парите за пенсиите и как ще фалира държавата, но те спокойно се вместиха в този бюджет, а сега има възможност и за допълнително увеличение и няма проблем с финансовата стабилност“, каза той в отговор на критиките на ГЕРБ, че властта вероятно ще увеличи данъците, за да има пари за пенсии.

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че пенсионната система е силно увредена от лоши политически решения, вземани назад през годините.
 
Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на COVID добавката от 60 лева. В актуализиранатата сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки – не само от 1 юли, но и от 1 октомври.

От 1 октомври се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв.

Париите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

По време на дебата Искрен Арабджиев от ПП посочи, че актуализацията е изпитание на парламентаризма и отговорността на депутатите, защото с гласуването ще се разбере кой работи за българските граждани.

"Заварихме половината от пенсионерите на минимални пенсии, а ПП увеличи пенсиите с три пъти в сравнение с три правителства преди нас взети заедно", коментира той.

Илиана Жекова ГЕРБ обвини управляващите, че не изпълняват основния ангажимент, а именно да възстановят справедливостта в пенсионната реформа. Според нея актуализацията поставя в риск бъдещето функциониране на пенсионната система защото не се представя 3-годишен финансов план.

Освен това добавката от 60 лева не била справедлива, защото се давала на всички независимо от осигурителния им принос. Жекова попита откъде ще дойдат парите за скока на пенсиите.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски й отговори, че пари има и те ще дойдат от спрените кражби.

Елисавета Белобрадова от ДБ пък каза, че инфлацията е световно събитие. „Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни“, отсече тя.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че без анализ и пенсионна реформа се предлага разход в размер на 1,4 млрд лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase