България иска европейски гаранции за присъединяването на РСМ към ЕС. Това пожела премиерът Кирил Петков от германския канцлер Олаф Шолц.

Според журналистът Валери Тодоров натискът върху страната ни се увеличава и се прави опит да се скъси времето за решения, но няма предпоставки да се вдигне ветото, тъй като не се забелязва активност от страна на РСМ.

"Натискът трябва да се премести от България към РСМ. Това е основната грешка на европейската дипломация и причината за буксуване на този въпрос. В момента нито една от европейските страни не може да стане гарант, защото процесът на разглеждане на членството може във всеки момент да се измени позициите", допълни той в студиото на "България сутрин".

Мнението на експерта по международна сигурност и управление на конфликтите д-р Искрен Иванов е, че за България би било много по-рационално да подкрепи РСМ за членство в Европейския съюз и да вдигне ветото.

"Проблемът е, че диалогът между България и РСМ е блокиран. На практика няма диалог и това води до момента, в който в лицето на нашите европейски съюзници ние изглеждаме като лошите. Но Европа не си дава сметка, че Македония също трябва направи някои ключови отстъпки, за да можем ние да вдигнем това вето. Нашите политици трябва да направят преценка, която да е базирана на баланса между обществените нагласи и политическата воля. На този етап няма нито политическа, нито обществена воля това вето да бъде вдигнато", обясни той.

Той посочи, че в момента в света се води война между САЩ и Русия, рано или късно този сблъсък е щял да избухне.

"В тази конфронтация Великите сили търсят съюзници и колкото по-силни са тези съюзници, толкова по-добре. В момента България е "апетитна хапка" за Запада поради това, че нашето геополитическо разположение е стратегическо и така е било винаги", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Тодоров заяви, че сме позволили Руско-украинската война да се превърне във война между Русия и Запада - превърна се в един глобален кризисен фактор.

"Това е грешка и в момента се задълбочава. Проблемът е, че няма страни, които могат да бъдат гаранти. Европейската сигурност също е в криза, защото няма лидери, които да поемат отговорност. Без диалог между Русия и Украйна проблемите не могат да бъдат решени. Ние сме най-близо до конфликта и държавите, които са най-близо, най-силно ще чувстват тази криза за доставките на газ заради логистиката", категоричен е той.

По думите на експерта по сигурност, колкото по-дълго продължава тази война, толкова повече се покачват заплахите за националната сигурност на страната.

"Единственият начин да се стабилизира страната е в следващите 3-4 месеца да стиснат зъби коалиционните партньори и готвейки се избори, да се опитат да намерят база за диалог. В тези 3-4 месеца ще си проличи коя политическа партия какъв интерес защитава", заключиха събеседниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase