Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата не трябва да бъде хвърляна за пореден път в хаос, а именно това ще случи, ако се стигне до предсрочни избори, коментира заместник-председателят на парламентарната група (ПГ)  на "БСП за България" Филип Попов пред журналисти на влизане в сградата на БСП. Това означава наесен, в зимния период, без бюджет за следващата година, без необходимите законопроекти по отношение на Плана за възстановяване и развитие, в тежка криза – икономическа, политическа, социална, посочи той. 

Националният съвет на БСП обсъжда на заседание днес актуализацията на бюджета и актуалната политическа обстановка след обявеното изтегляне на министрите на партия "Има такъв народ" (ИТН) от кабинета. 

Според Филип Попов без мнозинство в парламента трудно ще се вземат решения, но трябва да се прояви отговорност, мъдрост, зрялост, държавнически подход и мислене за всеки един български гражданин. Попитан ще претендират ли за някое министерство на ИТН, той каза, че не са мислили по този въпрос. Тук не е въпросът в постове и министерства, тук е въпрос на отговорност България да не бъде хвърлена за трети пореден път от ИТН в предсрочни избори и в хаос, в безвремие, допълни Попов.

Не смятам и не трябва БСП да бъде от тези партии, които ще разделят, коментира и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев на въпрос дали БСП трябва да остане в коалицията и отбеляза, че БСП до момента е показала, че може да обединява. 

Стойнев коментира, че ситуацията наистина е сложна. „Кога, ако не сега, трябва да покажем единство на нацията и смятам, че този политик, който успее да събере почти всички политически сили за определен период от време, ще спечели“, посочи той. На въпрос Кирил Петков ли е този политик, който трябва да ги обедини, Стойнев отговори: „Не“.

Попитан за експертен кабинет или оставане в тази коалиция, Драгомир Стойнев каза, че "първо, разбира се, БСП трябва да остане в тази коалиция, трябва да се направят всички възможни стъпки, така че наистина да се даде шанс, но държавата има нужда от правителство". “Този, който ви говори, че в момента е по-добре да има избори, отколкото правителство - било то коалиционно, било то експертно, за мен е политически идиот”, коментира той.  

Относно гласуването на промените в бюджета, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира, че не знае какво ще се случи, но желанието му е да мине актуализацията на бюджета, за да бъдат подкрепени хората и бизнеса в това време на криза.

Всяка стъпка встрани от това, което е предложено, нарушава баланса на целия бюджет и много сложно би било някой да каже това го правим, това не го правим, защото трябва да каже откъде идват парите за това, което правим и къде отиват парите от това, което не го правим, разясни той. А мисълта, че можем да приемем бюджета на държавното обществено осигуряване, без да приемем големия бюджет, е някак си много наивна, смята Гьоков, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase