Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов разкри, че с парламентарната им група не е обсъждана кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"Ако е споделяна на лидерско ниво, това е друг въпрос. Изненадващо беше за ДБ вчера да бъде внесен новият законопроект за противодействие на корупцията. Предстояха обсъждания на работна група. Колегиално е да се поканят партньорите заедно да инициират този законопроект. Очевидно, след решението на ИТН да излязат от коалицията имаше нужда от пиар ефект и той беше намерен през внасянето на този законопроект. В 80-90% той преповтаря действащи текстове", обясни Славов.

По думите му е напълно логично ДБ да има своето предложение за шеф на КПКОНПИ. Депутатът добави, че концептуално новото в законопроекта е ролята на разследващите инспектори. КПКОНПИ ще има и разследващи функции.

"На разследващите инспектори от КПКОНПИ няма да им бъде оказвано политическо влияние. Ще образуват досъдебни производства и ще могат да оспорват отказите на прокуратурата да образува и да продължи досъдебно производство. Целият орган ще подлежи на периодичен 3-месечен контрол от ресорната комисия в НС", подчерта Славов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът призна, че основно по този законопроект са работили от "Продължаваме промяната", но отбеляза, че концепцията за разделяне на КПКОНПИ е на "Демократична България".

ДБ ще подкрепи този законопроект, но ще се необходими известни редакции, смята депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase