Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков трябва да направи нещо много спешно – да събере на консултация или да проведе отделни консултации с председателите на парламентарните групи и да се постигне максимален консенсус за няколко неща до края на този месец, преди да се разреши политическата криза. Оттам нататък всяка една парламентарна група ще реши своя изход и своето поведение, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Ловеч, цитирана от БТА.

По думите й актуализацията на бюджета трябва да стане до края на този месец. Тя определи вчерашното решение на бюджетната комисия да отхвърли проекта за актуализация като „достатъчно тревожен и опасен прецедент“. „Затова тези разговори трябва да се проведат в рамките на управляващата коалиция, както и с ръководствата на опозиционните парламентарни групи, за да може да се гарантира поне минимумът от тази актуализация, който включва социалните мерки вътре в предложението за бюджет“, добави вицепрезидентът.
Тя каза още, че се надява на съдържателна дискусия в пленарната зала, така че да бъдат отчетени парите, както необходими за социалните помощи за най-бедните и най-пострадали хора, така „да надделее разумът и да се отпуснат обещаните пари за българските общини“.

Още по темата
Според нея трябва да се постигне и консенсус по още една много важна външнополитическа задача - България да защити своя интерес на последния съвет от френското председателство на Съвета на ЕС в края на юни, в който трябва да се реши въпросът дали да започват официалните преговори с Република Северна Македония.
„От вчерашните консултации с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей аз лично не прочетох новина - нито ново предложение от страна на нашите европейски партньори, нито каквато и да било стъпка от страна на нашите западни съседи“, посочи Йотова.

Тя добави, че България трябва да поддържа ветото и да си остане на нивата на позициите, които е изработила още пред 2019 г. и които бяха потвърдени на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 10 януари т. г.

Вицепрезидентът коментира и вероятността за извънредни парламентарни избори, като заяви, че не е време за такива, тъй като ситуацията е прекалено сложна.

„Сега, когато на няколкостотин километра до нас бушува война, на която, за съжаление, не само не й се вижда краят, но се и задълбочава, когато е необходим действащ парламент, защото България може да бъде поставена в ситуация да взима много тежки решения, колкото повече отдалечим датата на изборите, толкова по-добре. Разбира се, ще бъде много трудно, но в ръцете на министър-председателят е да предложи толкова силни решения, че да не могат да бъдат отказани за приемане от страна на опозицията. Ако те с в интерес на българските граждани, ни виждам кой може да му попречи“, каза още Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase