Снимка: БГНЕС

Русофилските партии в България ще бъдат основните печеливши от едни бързи и нови избори, прогнозира пред Би Ти Ви политологът Първан Симеонов от агенция „Галъп“.

Още по темата

„България застава абсолютно на ръба на пързалката. Това означава, ако се тръгне към тази нестабилност насред войната, което не е ясно дали няма да стане съвсем война, насред инфлацията, която ние очевидно няма как да повлияем, след пандемията, след месеци на улични протести и след година на 3 поредни избора, от тази пързалка трудно ще има връщане“, отбеляза политологът.

Според него Слави Трифонов е направил грешка, защото се надценява чисто политически и надценява желанието на българите за резки промени.

„В главите на българите не е изградена чакаща алтернатива, хората започват да искат резки промени нови избори, когато виждат готова алтернатива. Част тях ще видят във „Възраждане“, а част от тях ще си кажат при ГЕРБ беше по-добре, но още не са го казали и Борисов го знае“, коментира Първан Симеонов.

ИТН са влезли в правителството с мисълта, че в един момент ще го напусне с искане на преструктуриране на съотношенията на силите, от самото начало те играят и в тази посока, заяви и политологът проф. Румяна Коларова – преподавател в Софийския университет.

От самото начало там се аргументира някакъв вид алтернативна позиция, смята тя. „По отношение на финансите в това правителство диалог няма. В това правителство министърът на финансите е този, който не само окончателно последна сметка, така без активен диалог разпределя средствата. Тук не става дума за корупция, а за приоритизиране на определени ресори“, посочи проф. Коралова. Според нея обаче не са там причините за разпада на коалицията.

Според политолога Даниел Смилов поведението на ИТН е последователно от миналата година. „Те в крайна сметка разтуриха два парламента и сега са на път да направят същото. В това виждам някаква последователност“, посочи той.

Въпросът, който трябва да си задаваме според него, е защо го правят.

„Един, от големите проблеми, които излязоха, бяха тези ин хаус поръчки, предварително дадени пари на определени фирми, а сега всъщност ИТН става едва ли не брокер от името на тези фирми пред правителството и пред финансовия министър. Това е парадоксът, който аз не мога да си обясня. Защо се случва това нещо, дали е случайно, дали е страничен ефект на някакви други дълбоки замисли?“, запита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase