"Сега се тръшкаме за Македония. ГЕРБ си избраха темата за присъединяване на РСМ, ти беше 6 месеца председател на този процес. Борисов търча по Балканите, обединява ги, присъединява ги. Каракачанов - с твърда позиция. И само след още 6 месеца наложи вето на собственото си председателство". Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски в студиото на "Денят ON AIR".

"Бих свалил ветото. Те имат право на членство в ЕС. Не можем да спрем историята", отсече Софиянски.

Той коментира и действията на правителството в борбата с кризата и инфлацията.

"Усилията са безспорни, но ефективността не се усеща. Това, което липса, е обща цел и комплексност на мерките. Работи се на парче, като започнем от ДДС-то и стигнем до другите. Мярката за увеличаването на пенсиите е изключително правилна. Това ще има и вторичен ефект, той ще се отрази положително на икономиката, защото ще се увеличи потреблението", каза бившият служебен премиер и бивш кмет на София.

"Самото диференциране на ДДС е предпоставка за спекулации, като нулевата ставка за хляба. Не става ясно кое е хляб. Козунакът става хляб, кифлата с мармалад и тя. Диференциацията на ДДС е грешна, защото в този сектор, в който я вкараш, започва търсене на различни начини да се присъединиш към ниското ДДС. Усложнява живота на данъчните. За мен радикалният подход е свалянето на ДДС общо на всичко, без да се диференцира", допълни Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан как да ограничим инфлацията, той отговори: "С по-комплексни мерки, не одобрявам тези 25 ст., които ще се опрощават. Горивата трябва да останат на пазарни принципи. Големият недостатък е, че ние нямаме трайна енергийна политика и добри договори. И днес сме зависими изцяло. Тръгна един процес, който имаше възможност да се развие, но и при Станишев, и при Борисов беше спрян. Сега отново тръгва такъв процес. Ние всички имаме природни условия - вятър, слънце", посочи бившият кмет на София.

Той припомни, че инфлацията през 1998 година февруари месец е била 240%, но е била овладявана с увеличаване на доходите и потреблението.

"Имаше зърнена, бензинова криза, но успяхме да ги овладеем. Резервът е много важен, тогава го увеличихме. БНБ също може да играе много важна роля. Това, което ме притеснява, е липсата на ясна обща визия. Самата коалиция е построена на грешен принцип. Правителството е парцелирано на сектори, всяка партия дърпа за своя сектор, затова и мерките са половинчати. Няма го общия поглед", добави Стефан Софиянски.

По думите му ние сме трайно най-бедната държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase