Снимка: БГНЕС

Още утре правителството е възможно да обсъди и гласува актуализацията на бюджета, за да придвижи процедурата към комисиите на Народното събрание, потвърди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). По време на него социалните партньори обсъдиха законопроектите за актуализацията на държавния бюджет, на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

„Актуализацията включва основно антикризисните мерки, включително актуализация на пенсиите и някои данъчни облекчения“, припомни министърът на финансите.

Още по темата
Сред мерките, заложени в актуализацията, са освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ; Намалена ставка на ДДС в размер на 9% за парното и доставките на газ; Нулева ставка на ДДС за доставка на хляб; Увеличаване размера на данъчните облекчения за деца; Увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури, пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета.

Други мерки за подкрепа са осъвременяването на пенсиите от юли 2022 г. и прилагане на нов механизъм за подобряване на адекватността на пенсиите от октомври 2022 г., предвиждат промените.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. от юли 2022 г., а от началото на октомври 2022 г. допълнително на 3400 лева. Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. от 1 юли 2022 година. Очаква се средната пенсия на един пенсионер през юли 2022 г. да достигне 666 лв., което е ръст от 23,2% спрямо юни 2022 г.

По време на днешните дебати социалните партньори изразиха различни мнения.

От Българска стопанска камара (БСК) посочиха, че подкрепят само част от мерките и ги разкритикуваха за липса на продължаване на компенсациите за електроенергия на небитовите потребители. От камарата смятат, че правителството не е направило подробен анализ как тези мерки ще повлияят на темпа на инфлация.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепи промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, тъй като, според организацията, предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата и нарушава връзката между осигурителния принос и размера на пенсията.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настояха за нов ръст на минималната заплата през тази година, както и за покачване на доходите на хората, заети в бюджетната сфера. От КНСБ прогнозираха и браншови протести, за които изразиха подкрепа.

Становището на КТ „Подкрепа“ към актуализацията на бюджета на НЗОК също беше отрицателно, тъй като, според синдиката, там липсва политика по доходите на заетите в тази дейност. От синдиката предупредиха също, че с актуализацията правителството не гарантира повече приходи към на НОИ, но изразиха подкрепа за заложения ръст на пенсиите, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase