Снимка: БГНЕС

Подпалването на Културния център "Иван Михайлов" в гр. Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба. Това написа във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова.

Още по темата

Тази сутрин стана ясно, че българският културният център в Битоля е бил подпален. От центъра заявиха, че очакват в най-скоро време извършителите да бъдат задържани и да понесат отговорност за дейстивята си.

"Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония. Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности", допълва вицепрезидентът в публикацията си.

Също така вицепремиерът присъства на церемонията по коронясването на Царица Роза в Казанлък. Йотова сложи короната на Белослава Желева. Нейни подгласнички са Тереза Палова и Габриела Петкова.

"Европейска райска долина – така наричат по цял свят Долината на розите. Казанлъшката долина е магическо място, в което се събират в едно красивите и ароматни маслодайни рози и историята и философията на българския народ. Долината на розите се слива с Долината на тракийските царе." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на града.
 
Вицепрезидентът благодари на жителите на Казанлък, че вече 119 години съхраняват и предават на поколенията традицията на Празника на розата, прославят с казанлъшката роза България по света.
 
"Нека в душите ни да е вечно уханието на царицата на цветята розата. Нека душите ни останат чисти, като малките капчици брилянтна роса всяка сутрин върху листенцата на розовия цвят", заяви Йотова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase