Снимка: архив, БГНЕС

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира пред Нова тв цените на горивата.

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Още по темата
Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

„Газът, с който е заместен руският газ, в момента е по-евтин”, каза Василев.

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли, не е разумно в рамките на една година да се вдига два пъти, каза още Асен Василев. От догодина минималната работна заплата ще се повишава по формула, за да има предвидимост и яснота. В отговор на въпрос дали от юли ще има необлагаем минимум, министър Василев, посочи, че няма да има, тъй като са поели ясен ангажимент.
 

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 1 месец

ОСТАВКА И СЪД ВАЩА МАМА

101

Отговорът е:

преди 1 месец

До Кухата лейка===Хамелионът демагог Румен Радев ги инсталира тези продажници Кирчо-Кокорчо по заръка на задокеанските си господари! Оставка на предателите на БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ!!!

100

Аз промяната

преди 1 месец

Кокорчо какво стана нали уж бяха дошли някакви тук да правите общи покупки на газ Кокорчо защо саботирате икономиката защо няма ли кой да ви разследва ЕЙ България не ви е бащиния ВЗЕМИ си двата миражни танкера от САЩ и заедно с Киро ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА САБОТАЖИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ТОВА НАДМИНА ВСИЧКО САБОТИРАХТЕ ХЕМУС ОБРАХТЕ ПАРИТЕ СПРЯХТЕ ТЕКУЩИТЕ РЕМОНТИ СЕГА ВЕЧЕ