Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Членовете на Комисията за защита на конкуренцията ще бъдат сменени до един месец след влизането на промените в Закона за КЗК. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене поправки в закона, внесени от управляващото мнозинство.

Депутатите намалиха срока на мандата на членовете на регулатора от 7 на 5 години.

Вносителите мотивират нужната от промяната с обстоятелството, че към момента само в КЗК мандатът продължава 7 години, а във всички останали регулатори е 5.

Освен това КЗК вече ще има не един, а двама заместник-председатели. Завишават се и изискванията към членовете на КЗК. Те ще трябва да имат образователна степен „магистър“ и 7 години стаж по специалността, а не 5 както беше досега.

От ГЕРБ и ДПС с противопоставиха на промените, като обвиниха управляващите, че не променят правната рамка, а просто се сменят едни хора с други.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ управляващите целят или да сложат едни хора, които нищо да не правят, или да безчинстват.

Тошко Йорданов от ИТН отговори на упреците: „КЗК беше превърната в комисия на картелите и заради това сега целият вой тук е защо нашите хора, които превърнаха България в един картел, трябва да бъдат махнати“.

Александър Ракшиев от ПП коментира, че хората се притесняват да рекламират своите брандове като български, защото репутацията има значение, а репутацията на българските регулатори не е добра.

Според него пътят към подобряването е изчистването на имиджа, защото в противен случай репутацията на регулаторите вреди на българската икономика.

Десислава Атанасова от ГЕРБ смята, че промените в закона няма да осигурят защита на конкуренцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase