Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Общ преглед

В момента сме в безпрецедентна криза, тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж. Това заяви премиерът Кирил Петков на бизнес форум, предаде репортер на БГНЕС. Днес най-вероятно ще имаме добра новина за азерския газ, също е безпрецедентно. Трябва да си подадем ръка в региона, добави още Петков.

Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 м от нас. НСО ни казаха, че трябва да се скрием в скривалищата, но те бяха се ударили вече и ние се качихме на влака, а преди това разговарях с различни хора. Те вместо да се оплакват, казаха: "Тази война ще ни обедини и ще ни даде нови възможности." Казах си тези хора не се оплакват, заяви Петков.

Всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България, и тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента, коментира Петков.

Част от инвестициите, които сме планували е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси, няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала.

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво. Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци, заяви Петков.

Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България, припомни Петков.

Може кризата реално да обедини регионалния подход, всички да се обединим. Въпреки че инфлацията е голяма и чувството за несигурност, ние ще успеем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 1 година

Да се връща ББ. Всички са крадци, но той поне правеше нещо

117

Анонимен

преди 1 година

Как така не разбира, че е неадекватен и неспособен за нищо положително.

116

Анонимен

преди 1 година

Киро си пее песента и народа си спи ли спи

fallback