Снимка: БГНЕС

Количествата втечнен газ от САЩ ще бъдат достатъчни за месеците юни и юли, обяви пред журналисти в парламента председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната" във връзка с обявените от премиера Кирил Петков договорени два танкера с втечнен газ от САЩ.

Рибарски уточни, че за май имаме резервирани количества газ.

Още по темата
Той уточни, че договорените количества са на по-ниска цена от цената на руския тръбен газ. По думите на Рибарски договорените количества ще бъдат доставени до Гърция или Турция.

"След като вече имаме дати за реална доставка, ще има запазени и слотове на терминалите, на които да бъде разтоварено количеството“, коментира председателят на енергийната комисия. Той увери, че няма да има посредници и договорът за доставката на въпросните количества около 200 млн. куб. метра ще бъде сключен директно с "Булгаргаз" ЕАД.

Според него щом успяват за еднократни доставки да постигнат по-ниска цена, то такава ще бъде постигната и за дългосрочни договори.

"Разглеждат се всички възможности. Продължават разговорите с Азербайджан за доставка на пълното количество газ и възможности за доставка на втечнен газ от други държави", посочи Рибарски.

Не толкова оптимистичен обаче бе депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Според него двата танкера с втечнен газ от САЩ са консумацията на страната ни за около един месец през летния сезон.

Добрев уточни, че е чул от председателя на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски, че двата танкера са 200 млн.кубика, което означава, по думите му, че са от най-малките танкери. "На нас ни трябва три милиарда на година т.е по около 250 млн. на месец", сметна той.

Тъй като е летният сезон, тези два танкера са консумацията за около един месец, обясни бившият енергиен министър.

"Очаквам премиерът ясно да каже, защото твърдят, че се готвят от февруари за тази ситуация, защо нямаме запазен капацитет на Ревитуза, къде сега ще ги разтоварим тези два танкера“, коментира депутатът. Според него е добре, че са осигурени и газът не е руски. До края на май, докато не дойде газът от САЩ, ще си ползваме руски газ, но с 30 на сто по-скъп, заради "посредниците на властта", подчерта Делян Добрев.

Той добави, че сега цени не могат да бъдат коментирани, защото от изявленията вчера и днес е станало ясно, че те ще останат тайна. Ако са тайна, ще казват, че са по-евтини, и ние никога няма да знаем дали е така, заключи бившият министър на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase