Снимка: БГНЕС

Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става. Това обяви българският премиер Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс.

Премиерът говори в голям материал на изданието.

Още по темата
Той разглежда как България, страна считана за много близка до Русия, показа изненадващо решителни позиции през последните седмици.

"Щом страната с най-нисък БВП в ЕС и която е много зависима от Русия може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да го направи. Ние сме подложени на редица кибератаки, като това е опит да се дискреидитира нашето управление", заяви Петков.

Българският премиер обяснява, че руското правителство се опитва да даде пример с неговата страна. Той смята, че се прави опит за скок на цените на енергията, което да доведе до смяна на правителството.

"За нас "Газпром" е в миналото. Мисля, че това беше проигран руски опит, защото така подтикнаха балкански държави, които нормално има много противоречия, да започнат съвместни действия за противодействие на подобни решения. Това ми дава надежда, че това решение ще има обратен ефект. Ние сме на път да си гарантираме алтернативни доставки от Азербайджан, както и доставки през терминали в Гърция", заяви българският вицепремиер Асен Василев.

Изданието се позовава и на поведението на руския посланик в страната Елеонора Митрофанова, която излезе с редица противоречиви изказвания, припомняйки традиционното партньорство между двете държави. Експертът Даниела Колева признава, че българите изпитват голяма признателност към Русия и че в продължение на десетилетия страната е успяла да изгради невероятен имидж пред тях, но че сега се наблюдава промяна в нагласите на голяма част от жителите на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase